Seurattavaa riittää jokaiselle – Veikkausliiga saa loppuhuipennuksen

Veikkausliigakautta on jäljellä enää kolme kierrosta, ja tuleva Suomen mestari on kaikkea muuta kuin selvä. Mestaruuskruunua on vaikea yrittää asettaa yhdenkään kärkijoukkueen ylle, mitalisijoista puhumattakaan. Kärjessä nimittäin majailee neljän joukkueen rypäs, joka on neljän pisteen sisällä toisistaan.  

Mielenkiintoista loppukautta tukee myös se, että näistä neljästä joukkueesta kaikilla on keskinäisiä otteluita. Toista oli viime kaudella, kun runkosarjan viimeisessä ottelussa SJK sai varmistaa mestaruuden sarjajumbo Jaroa vastaan. Tänä vuonna SJK kohtaa sarjapäätöksessä HJK:n, ja tuo ottelu voi hyvinkin saada niin sanotusti finaalin arvon.

Kuka seuraa loppukautta ja mistä asetelmista?

Veikkausliigakauden päätös on niin mielenkiintoinen, että joka ikisen urheilua seuraavan ihmisen on otettava se seurantaan.

Haluankin tässä avata, minkälaisista eri näkökulmista huipennusta voi seurata, jos oma joukkue on jumittunut esimerkiksi keskikastiin. Mukaan kannattaa hypätä myös, vaikka sydän ei vielä yhdellekään Veikkausliigan joukkueelle olisi syttynyt, sillä draamaa on taatusti tulossa!

Urheilun hienous piilee siinä, että mitä vain voi tapahtua.  Tuhkimotarina on Veikkausliigassa edelleen mahdollinen.

veikkausliigataulukko-kuvavalkoinen

Ilves – älä putoa kyydistä!

Ilveksen takana on valtavan paljon sympatiaa, jota antavat kaikki suomifutista seuraavat sitoutumattomat kannattajat. Jotkut puhuvat Veikkausliigan «Leicesteristä», peilaten Ilveksen lähihistoriaa edellä mainittuun.

Leicester nimittäin nousi Valioliigaan kaudeksi 2014–15, ja juhli jo seuraavalla kaudella sensaatiomaista mestaruuttaan.

Ilveksen juhliessa tällä kaudella mestaruutta, olisivat näiden kahden seuran tarinat näiltä osin identtiset. Samaan ylsi toki SJK:kin viime kaudella, mutta Ilvestä spekuloitiin keväällä jopa mahdolliseksi putoajaksi, kun viime vuonna SJK nimettiin HJK:n ykköshaastajaksi.

Ilves koki kirvelevän pistemenetyksen maaottelutaukoa edeltävällä kierroksella päätyessä maalittomaan tasapeliin FC Lahtea vastaan. Mestaruus ei ole enää omissa käsissä, muiden on pelattava ristiin.

Kävi miten kävi, mitali väristä riippumatta olisi tamperelaisille huippusaavutus. Europaikka tulee irtoamaan neljännellä sijalla SJK:n ollessa kolmen parhaan joukossa. Seinäjokiset ovat nimittäin jo europaikan saavuttaneet voittamalla Suomen Cupin.

IFK Mariehamn – mestaruus omissa käsissä

Ennen kauden alkua oikeastaan kukaan ei uskaltanut veikata IFK Mariehamnia edes kuuden parhaan joukkoon. Viime vuoden Suomen Cupin voitto toi europelit heinäkuussa Maarianhaminaan, ja jatkoa näyttäisi olevan tulossa myös ensi vuonna. Yhdellä voitolla IFK Mariehamn käytännössä varmistaisi paikkansa.

Nälkä kuitenkin kasvaa syödessä, ja mitaleilta pois tippuminen olisi varmasti karmaiseva pettymys kannattajille. HJK:n rämpiessä maarianhaminalaiset ovat jatkaneet koko kauden kestänyttä tasaista suorittamista ja tällä hetkellä saaristojoukkue saakin nauttia sarjan piikkipaikasta.

Ennen maaottelutaukoa Grönvitt oli kuitenkin yllättävissä vaikeuksissa kotonaan sarjan heittopussiksi muotoutuneen PK-35 Vantaan kanssa. Pistemenetys olisi ollut suoranainen katastrofi, sillä Ykköseen matkaava vantaalaisseura on kammennut ainoastaan neljä pistettä viimeisistä 17 ottelusta.

PK-35 johti ottelua kahdesti, mutta lopulta IFK Mariehamn käänsi pelin itselleen numeroin 4-2. Edessä on kolme selvästi vaikeampaa kamppailua – miten maarianhaminalaiset kestävät paineet?

SJK – kuntopuntarin kärki

SJK aloitti kautensa umpisurkeasti – viiden ottelun jälkeen hallitsevalla mestarilla oli kasassa tasan yksi piste. Alun mahalaskun jälkeen moni pelkäsi kärjen karkaavan heti keväällä. Kuitenkin tasaisen tappavalla suorittamisella on SJK jälleen mukana mestaruustaistossa.

SJK löytyy lähes jokaisen kuntopuntarin kärjestä. Suomen Cupin myötä varmistuneet europelit tuovat seinäjokisille tietyn verran rentoutta, mutta kyllä Seinäjoellakin halutaan juhlia mestaruutta myös tänä vuonna.

Jos loppukauden otteluohjelmaa tulkitaan sarjataulukon avulla, voidaan todeta, että SJK:lla on silkkisin tie kulkea loppukausi ilman pistemenetyksiä. Kotivoittoa PK-35:stä voidaan pitää varmana, mutta tämän jälkeen vieraaksi saapuva FC Lahti kiusasi jo kotonaan Ilvestä. Paineettomasti pelaavien lahtelaisten tappioton putki onkin kasvanut jo kuuden ottelun mittaiseksi.

Kaikki tähdet tuntuvat osoittavan siihen suuntaan, että Veikkausliigakausi saa kauniin päätöksen. Juuri Suomen Cupin finaalissa vastaan asettunut HJK saa nimittäin revanssin. Tällä kertaa panokset saattavat olla vieläkin suuremmat, mikäli ottelussa pelataan Suomen mestaruudesta.

HJK – mitä teet?

HJK on hävinnyt viimeiset viisi otteluaan, jos mukaan lasketaan rangaistuspotkukilpailuun edennyt Suomen Cupin finaali. Klubi on saanut kokea valtavia pettymyksiä lyhyen ajan sisään pariinkin otteeseen, sillä viimeisimmän Stadin derbyn voitti HIFK, ja Stadin herruus jäi jälleen ratkaisematta.

HJK ei ole saavuttanut tällä kaudella vielä mitään. Europeleissä Klubi eteni totuttuun tapaan suomalaisseuroista pisimmälle, mutta sielläkin tie tyssäsi kolmannella karsintakierroksella, kun vastaan asettui ruotsalainen suurseura IFK Göteborg.

Nyt Veikkausliigakauden huipentuessa, HJK:ta vastaan asettuu kolme joukkuetta suoraan sarjan kärkipäästä. Jos sinivalkoiset vielä tästä tiensä mestaruuteen raivaa, saanee kovasti kritisoitu päävalmentaja Mika Lehkosuo kaiken anteeksi.

Toisaalta Klubi on IFK Mariehamnin ohella ainut joukkue, jolla sarjan voitto on  vielä omissa käsissä. Mutta mikäli HJK tahtoo mestaruudesta taistella, täytyy tason noston olla suuri – niin suuri, että onko se tällaisella aikataululla edes mahdollista.

otteluohjelma-kuvavalkoinen

Lopuksi

Jalkapallossa ei pudotuspelejä pelata, joten jännittävät loput eivät välttämättä ole jokavuotista herkkua. Esimerkiksi toissa kaudella mestari oli selvillä jo ennen kuin kolmea kauden viimeistä peliä oli pelattu.

Penkkiurheileva kansa, nauttikaa ja eläkää mukana täysin siemauksin!

Viimeisen kuvan kautta tahtoisin ilmaista, kuinka ainutlaatuinen tilanne on käsillä. Joka syksy ei nähdä näin hienoa kauden huipennusta, kuten Ilta-Sanomien kommentit kahden vuoden takaa osoittavat.

iltasanomista

Teksti: Samuli Lähteenmaa

Jätä kommentti